Sierbestrating: zo maak jij de juiste keuze

Wil jij je tuin laten bestraten en hierbij gebruik maken van sierbestrating? Dan is het allereerst belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Ieder materiaal heeft ten slotte zijn eigen voordelen en mogelijkheden. Om de keuze voor jou iets makkelijker te maken, hebben de drie populaire soorten sierbestrating op een rijtje gezet. 

Betontegels

We beginnen met betontegels, een soort sierbestrating die erg populair is in Nederland. Betontegels kennen vele positieve eigenschappen, en ze zijn daarnaast ook erg betaalbaar. Het is namelijk simpelweg een mengsel van grind, zand, cement, water. Door nieuwe methodes kun je betontegels laten maken in de mooiste vormen en kleuren. De tegel is gemakkelijk te onderhouden, de tegel is anti-slip, vorstvrij en waterdoorlatend. Een andere reden waarom veel mensen voor deze tegel kiezen is omdat het materiaal erg duurzaam is en de tegel jarenlang meegaat. Je kunt daar bovenop ook nog kiezen voor een extra coating, zodat vuil minder snel zal intrekken. Het nadeel aan betontegels is dat ze niet zo kleurvast zijn en gevoelig zijn voor dorre bladeren. Om vlekken te voorkomen moet je dus regelmatig vegen als de blaadjes van de bomen vallen. 

Keramische tegels

Een andere veelgemaakte keuze zijn keramische tegels. Keramisch is vrij nieuw in de bestrating wereld en bestaan voornamelijk uit natuurlijke materialen. Dat ze zo gewild zijn, is ook niet echt gek. Keramische tegels zijn kleurvast, krasvrij en gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast zijn de tegels ook niet gevoelig voor groene aanslag. Wat zo leuk is aan keramische tegels, is dat er een print in de tegel kan worden gebakken. Het is daarnaast een voordeel dat de tegels geen water doorlaten, maar je moet daarom wel uitkijken dat je niet uitglijd op het terras. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan keramische tegels, maar je hebt er wel voor een lange tijd plezier van. 

Natuursteen

Tot slot is er nog natuursteen, wat een verzamelnaam is voor veel soorten gesteente. Ondanks dat er zoveel soorten zijn, heeft iedere steen een eigen unieke uitstraling. De oneffenheden in de tegels en natuurlijke kleuren maken deze tegels zo bijzonder. Voorbeelden van natuursteen zijn graniet, leisteen, hardsteen en basalt. Natuursteen is ontzettend sterk materiaal, erg duurzaam en daarnaast goed te onderhouden. Tip, laat je op het gebied van natuursteen altijd adviseren door een gecertificeerd hovenier als bijvoorbeeld Hovenier Stevens. Zo weet jij zeker dat je de goede keuze zal maken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *